Collge Stuff

on 08 January 2013
salam

DIPLOMA IN PHARMACY
is COMPLETED

Alhamdulillah =)

Waaaahhhh, itew nak buat kronologi boyeh x awak ? Hik3. Mayu itew bajet2  biography ney. Hiks

Aku still ingat 1st time aku masuk AMU. Full of doubt. 1st time gak naek flight sorang2, nangis kot. Heh. Dok pikir2 " Betul ke apa yang aku buat ni ? Nape aku quit matrix ? Ni jalan yang betul ke ? " . Sampai je airport, djemput by bus to the 1st hostel, - Cemara.

& its ugly. Rasa cam tersentak. & on the first day itself 'she', my roomate talked about boys non-stop. I should had known, sigh ~ . Proud la gak bila x nangis 1st day, i was wrong , tears dropped out 2nd day . Ahaks. For the first week, x blaja pape, just sesi berkenalan dengan 200 ++ coursemates.

Sem 1- Sem baru 'NAK UP'. 

Haha, yup. Aku salah pilih kawan, culture shock lagi with social stuffs etc. At first result exam aku gempak2 gak, fav student tu . Then i got carried away with , u know, social thang . Terus jadi fav topic among lecturers " What happen to her ? "

Sem 2 -It was a nightmare

It started with da feeling of awesomeness.  Bajet senior la . I broke up with Nik, then in love again with Mafia =) . Sem ni aku teruk sangat dari segi study, perangai la & kawan pun ramai as Kim Kardashian was my idol, hiks3  ( sarcasm  ) . 'IT' happened, aku tangguh sem.

 - Awak2, ingat tak malam ni? Hiks -

Sem 2  (II ) - Recovery

Masuk balik kolej, with new spirit. The 1st person aku tegur was  Cyn. And my new coursemates were very friendly - Anis, Azrin, Helena, Irene, Pera, Arshanah, Neeva, Kash, Alif. 

Sem ni memang aku dok tebalkan muka di mana2 aku jalan, because rumours were spitting on ma face. I trauma tau nyah. Kalo i ostrich nyah, boleh jugak sorok muka dalam tanah . Hehe

 Sem ni dah serius study  balik, but i hated Physiology class because the lecturer was a liberal lady and she was delivering the poison of 'Islam Liberation ' . Bonci den, effect eh den dapat 'B' . 

Sem 3- Liberation

 FUN !! Aku kuar dari comfort zone aku dengan menyanyi, menari &  bersajak  depan orang ramai which something yang aku xkan buat lagi . Suara sumbang kott ! Bukan nyanyi2 mendayu2 'Patah Seribu' by Shila Hamzah tu, nyanyi because i was forced by lecturer or no 'A'. Aku tanya mak, die cakap x dosa. Kan ? 

Aku berlakon jadi hamba omputih during W.W.Birch memerintah Perak during drama class, buat cter hantu 'NANG NAK' for IT assignment n x tido sampai pukul 4 pagi. It was FUN. Really. Tapi aku  dapat A-  for IT. Mano tak ey, exam kol doblas, sibuk berlakon jo kojo, baru la baco notes pukul seblas, camno la nak dapek 'A' ??

 - Nyanyi2 & bersajak dengan Anis.
Muka budak agi. Hak2 -


- Hamba Omputih yang berkening sambung.
Time practice drama -


Sem 4 -  18 Crazy Chapters

The second toughest sem. Aku sangat benci klaz 'Pharmacology' by telinga berbulu ( literally ) lecturer. Dio lansung x mengajar ! Baco yo slide. Camno den nak paham cubo ko kobar kt den ? Den pon polaie, ponteng ah ( Dont try this at home ) . 

1st time buat lotion, cream, ointment, expectorant semua. Wahh, rasa cam  real pharmacist. Subjek 'Dispensed' yang paling syiooookkkk n buat semangat aku nak jadi 'Pharmacist' berapi2.

 - Primary Emulsion.
Rindu lak nak buat ubat lagi =) -


Sem 5- Doctor ??

The TOUGHEST SEM !! Waargghhhh, aku rasa cam DOKTOR  kamu tau ! Nasib baek parents den x suruh masuk Medic, mampuih berasap medulla oblongata !  Otak dipaksa jadi National Dictionary - copy paste sebijik2 nama antibiotic, TB, anthelmintic, leprosy, antiviral, all doses, MOA, calculation, technology, pharmaceutical industrial,  rupa2 n jenis2 bacteria n virus,diseases,  management, procedure2 yang aku xleyh nak kira . 

Tapi semangat n self-motivation aku tinggi sem ni. Aku buat mind-map, notes, PMS, pergi library, midnight-oil. Pendek kata i was a total dedication NERD. I gave a 100% commitment, sacrificed a lot of things, studied 3x. I constantly reminded myself how important this is to my future. NERD ! But,  WORTH IT. CGPA naik mendadak  & aku PUAS sangat2 . Korang pun pernah rasa camni kan ? Korg really worked hard it n in the end, it really paid =D

 -  Microbiology lab thang-


Sem 6 - Still a doctor eyh ??

HARD but least than sem 5. Again, my brain was forced to photostat all the stuffs- OTC, anti-venom, acne, lice etc . Project Presentation dengan research nya, & 1st time belajar LAW ( Occupational Safety & Health ). & Sir Syahid sangat la hensem weyh !! Aku, anis, irene n pera memang lupa diri bila mr.syahid mengajar =P .

Sem 7 - Hospital Practical at DEMC


Malas lak aku nak ungkit balik. Sila baca di sini - AyaSofia Comel . Hampeh kan link? Doa tu.

Sem 8- Hospital Practical at Hospital Ampang 

Awesome ! Made me more passionate & motivated to be a Pharmacist. Walaupun jadi kuli tak berbayar kepada pharmacist kat sana ( sedar la budak praktikal ye dok  ? ) , tapi aku belajar banyak sangat3 sangat.

- Tengah buat Omeprazole Syrup for highly acidic infant- 

- still we had fun among ourselves
1Malaysia dok ? -


Sem 9- Last but not least

Suppose this is the easiest sem ever, tapi apa nak buat kalo dapat lecturer syok sendiri. Apa feeling korang bila dah penat2 study, time exam baca je the 1st question :-

" 1) ______________________ is the carrier of AIDS/HIV

A. Chimpanzee from West Africa
B. Chimpanzee from South America                       "

Monyet, really ?? Monyet ?? Monyet kau tanya aku ?? Nak je aku.....eeyyyy, nasib baik ko lecturer ! 

Tapi its otherwise with another subject. Aku belajar pasal Drug of Abuse @ Dadah2 terlarang cam cocaine, heroin, marijuan etc. Syiok ! MayB sebab aku minat filem & movies so filem2 Hollywood kan banyak pasal drug stuffs kan, so aku excited belajar Drug of abuse ni.


 - US - 

Alif xde dalam pic ni, apsal la ko ponteng on laz klaz alif uit !
I dont have any decent picture of him, only dis :-


- Muka tension time test-

Sedar x sedar dah 3 tahun aku kat sini. Wah ! Quite a long journey for me to become as what i am right now. I thank Allah ( Alhamdulillah ) for this meaningful & invaluable experiences, Lecturers for the precious knowledges, Friends for stand together for these 3 years ( i love u guys much3 )

The END is only the BEGINNING

NOW,

BACHELOR OF PHARMACY

insyallah =)

wassalam

2 side effects ?:

Arasi said...

our previous life as pharm stdnts rockin lo.. missin u miz kechik..=))

AyaSofia said...

haha. Rockin n rollin ! Hihi. I miz u too pera =) !!!!

Post a Comment