Agonily rewarding

on 27 November 2012
Salam


Bear this in your mind that im writing this with much my own experiences . So i dont need your judgement with this. Keep quiet n just read.

Pernah dengar  pasal Masterskill University? For ur info, Masterskill adalah U untuk mereka2 yang dapat result SPM yang hampeh tapi masih mau study. Mau ke ?? Most yang datang sini adalah mereka yang nak menghabiskan duit mak bapak, nak menggatal cari laki or pompuan simpanan , yang dari kampung or hutan tu mau datang tengok key el , maen masuk je sebab xtau nak study aper, mau duit ( PTPTN je kott der ) paksaan ibu bapa,
or mereka yang betul2 nak kejar impian diorg n x dapat peluang di universiti kerajaan. N this group i can assure u exist in only 20% from total students. 

N i belong to this 20% . 

SPM aku 5A je. Di offer ke  Malacca matriculation and  UiTM utk chemical engineering. Aku bertahan 2 bulan je kt matrix then i quit. I turned down the UiTM's offer. So dalam kekeliruan nak sambung study katne dengan impian utk bgelar 'PHARMACIST' sejak form 4, aku maen sebut je Masterskill bila mak tanya. X wat research pun. Amekaw  ( -___- )

So, pernah x aku menyesal aku quit matrix ? PERNAH sebab aku MANJA. Xleyh tahan pressure. Amende arr.

Pernah x aku menyesal aku masuk Masterskill ? Sebanyak bintang di langit.  I brought up in decent family, nurtured with many good qualities, religious, n much ample qualities by my parents n relatives. Bila aku masuk Masterskill ni, Obama pun bole kena buasir kalo aku cakap aku x culture shock. Der, orang key el culture shock ?? Amende ? Weird as it sounds, aku ' di culture shock' kan oleh mereka2 yang 80% dari group di atas.

Perempuan gila lelaki, gila boifren, gila sex, gila bergaya, gila make up, kaki gaduh, kaki mengumpat, kaki propa, x bole tengok orang laen lebih, kaki x study tapi bila result Fail menangis mcm -tut- . Mereka2 ini adalah EX- HOUSEMATES, HOUSEMATES & EX-KLAZMATES aku.

Aku x cakap aku bagus, tapi sejelez2 aku ngan orang, aku x pernah nak jatuhkan orang. Jelez tu more to motivation, BETUL. Aku siyez siyez siyez pernah tepikir " Binatang lagi elok dari diorang "

Aku pernah tangguh sem. Sebab? Stress tahap 8- Aku difitnah dengan sekeji2 fitnah oleh my own roomate. Ape feeling korang kalo ders claimed they saw a naked pic of u sedangkan camwhore dekat facebook pun x pernah? Tu baru sikit bai. Ade lagi teruk pompuan tu bwat.See what can the 80% group can do to u ?

Bila aku sambung balik kelas balik, i took 1 year to recover from the trauma. Tebal kan muka dengan ex-klazmates because all rumours spreaded like hell and they didnt even bother to ask me bout da truth.

Masuk hostel baru plak, ntah dari swamp area mana ntah housemates aku ni datang, asyik nak gadoh je. Gaduh2, cakap belakang, pakai barang orang x mintak izin dulu, girl fight, main lagi isu agama, gelak macam hantu n pasang music kuat2 sedang kan kita obvious sedang solat or mengaji. Kalo x puas hati , maki2 kt facebook. See the difference between highly educated people and 'them' ?

Aku nak dekat abez study dah. Lagi 3 minggu then i will B out from this hell.  Bila pikir balik kan, aku sendiri x percaya camne la aku bole survived kat tempat camni. Aku dah menangis, muak menangis pasal this 80% people to the point i became disgust to cry over these savages again.

I faced racism. Indian, chinese, iban, melanau mngumpat aku depan2 ingat aku x paham n its hurted me because they disrespect me so clearly. Agama aku pernah diperlekehkan. Pernah digelakkan. Dimalu kan. Difitnah. Ditolak ke tahap yang hina.

But u know what losers, no matter how hard u try to pull me to the hell's core, i am still here. No,  better. Better than u . Aku yang pernah dilayan seumpama sampah adalah budak 4 flat  ! Try take a moment and see ur position rite now . Im far away leaving u behind while u still find faults on others.

Mak pernah cakap aku ni degil. Bagi aku, kedegilan aku ni satu anugerah. Mom, kdegilan ni la yang wat aya degil sangat2, never back down to those suckers.

Aku bertahan sebab aku memang nak jadi someone. Want to make my parents proud . Aku nak jadi pandai sebab aku xnak kena pijak in the future. Aku nak jadi someone so that orang x hina2 aku lagi. " Respect is gained . "

But to be fair, Masterskill ( now Asia Metropolitan U ) is excellent from lectures wise . The lectures are very dedicated, eager to teach, friendly n caring. Theres collaboration with La Trobe U of Australia in Pharmacy programme so u can tell la how quality this course is.  And maybe thats why i love go to class. I just have to concentrate  in the class, enjoy the lecture and forget about everything.

And in my own defense, actually ada hikmah Allah takdirkan aku masuk AMU ni. =D
Dia nak sedar kan aku yang aku ni hanya la seorang hamba,  nak aku jadi kuat lagi to face the harsh world, to teach me to be fierce, be tough.

So, the reward for being so good n so tough aya sofia, with the excellent result u've been fighting for 3 years, next year insyallah u'll be called as Pharmacy student of  Institut Teknologi Bandung .

KEEP FIGHTING !!

Red is fire.


wassalam

1 side effects ?:

Ainun Sailah said...

http://www.youtube.com/watch?v=SKTKkfyKiXg :)

Post a Comment