Resepi : Salmon sushi ( less cost for amature chef )

on 19 August 2015
Assalamulaikum


Aku fanatik sushi. Fanatik seaweed and salmon. Ikan yang paling sedap kat dunia bagi aku salmon. Salmon dah la cepat dimasak, even taste delish when eaten raw. Hiks

Bare in your mind, im an amature chef. Self-taught cook , learned from the internet and family. Buat sushi sebenarnya sangat la senang, juz bahan yang agak costly ( the rice i mean ) and part potong bagi kecik2 tu renyah. So dengak otak engineer ( ehem ) kurniaan Tuhan, aku cipta la resepi yang kurang kos, mudah dan sodap. 

Bahan-bahan:-
2 cawan of any kind of  beras, beras biasa je pun bole  ( trust me )                                             
1 cut of Salmon, dpotong kecil  , or any fillings that u like ( e.g : crabstick, hotdog, tamago )
Seaweed ( any brand, janji halal )
Cuka
Gula dan garam

Cara-caranya:-

A
1. Tanak nasi tu macam biasa, just lebihkan air tu dalam 1/2 cawan lagi
2. Masak je nasi tu, keluarkan cepat2 dari periuk nasi. Kaut nasi letak dalam bekas yang lebar


B
1. Dalam 1 cawan, buat satu mixture of garam + gula solution in measurement of 1 sudu kecil garam       dan 2 sudu besar gula. 
2. Larutkan gula dan garam dengan air panas, sampai solubilized.

C
1. Ok, salmon ni ada 2 cara nak masak. U can choose either one: 

a) Curing     b) Lightly fried popcorn size

2. Curing -  i) Buat a cold brine of salt + sugar ( 1 sudu besar garam & 2 sudu besar gula)
                   ii) Mesti guna air sejuk tau
                  iii) Rendam salmon in that cold solution for only 3 minutes, then store them in the freezer                         for 24 hours
                 iv) Once cured, u can eat the salmon, just like that. Selamat je nak makan, im the living                               proof. Heheh

3. Lightly fried salmon
    i) Potong kecik2 salmon tu, kalo bole bite size/ popcorn size.
   ii) Gaul dengan garam secukup rasa
   ii) Salut dengan tepung, just thinly coated that piece of salmon . Tak payah salut dengan telur
   iv) Goreng salmon. Salmon sangat sekejap untuk digoreng. Tengok cam dah tukar colour jadi pale           orange tu, korang angkat la. Kalau lama sangat, rasa salmon tu jadi cam rasa ikan kembung.                 Weeeekkk.

p/s : Sape yang suka the taste of raw salmon, sila cured salmon anda. Sape x tahan salmon mentah, sila goreng sahaja, hehe. Further details about cured salmon can be seen from this video:-

- How to cure salmon - 



D
1. Nasi A tu, korang bubuh and gaul la  dengan cuka secukup rasa. Aku selalu bubuh cuka banyak la bagi rasa masam2 cam SushiKing. Cara gaul nasi tu dengan cuka kan, macam ni :-


 - Tumpu kat min 3.06 . The right technique - 


2. Then, campur and gaul pulak larutan B ke dalam nasi, secukup rasa. So korang tak payah la beli vinegar solution kat pasar raya tu. Dah la mahal, sikit pulak tu. Buat je sendiri. Sangat jimat !!

p/s : Kenapa kena keluarkan cepat2 nasi dari periuk tadi, is because nasi tu is still in sticky condition, thus immitate the real texture of the sushi rice. That's why korang tak payah la beli beras jepun yang mahai tu, unless korang nak jaga kalori or for diabetes, such rice is good for those conditions. 

3. Letak seaweed atas tikar sushi. Spread nasi yang tadi atas seaweed. Kalau nak guna tangan, sila pastikan tangan anda basah so that the rice won't stick to it. Bole spread nasi sampai half seaweed or 3/4. Preference aku 1/2 of the seaweed. 

4. Letak filling kat tengah2 nasi, then gulung la seaweed tu. Kalau x pandai gulung, bedal je. Hahaha, seriously the look doesn't matter when filling your own stomach, Tapi try la praktis berdasarkan video kat bawah ni:-


- How to roll sushi - 


5. Selesai menggulung, lebihan seaweed tu anda tutup dengan air. Potong sushi ikut suka. Pastikan pisau basah and tajam bagi senang potong. Kalau tamak nak makan sorang, takyah potong. Ngap sahajo. DONE


- My SALMON sushi !!!! 
Time ni jadi lak aku gulung, centre plak salmon filling tu.
Di atas adalah lightly fried salmon - 



- My first attempt of cured salmon.
Sedap gila raw salmon !!! Terliur weyhh
Cured salmon ni tak hanyir pun - 
( ignore the presentation) 

Tapi family aku reject abes raw salmon, so bila aku buat, 
aku buat untuk aku sorang je, so takyah potong kecik2 hehe..



- Filling : Salmon , crabstick and tamago -


Tamago lagi la senang nak buat. Tapi teknik kena praktis banyak lagi. Heheheheh :-



- How to make Tamago - 


Sekian la resepi dari amature cooks, Ms.sofia
Resepi ni jimat kos, senang dan sodap, hihi

Sepanjang cuti sem ni, dekat 6x la jugak aku buat sushi.
Ketagih dowh



Okies, till then



Wassalam







2 side effects ?:

Anonymous said...

thanks for the resepi:)

Ghades Johor said...

Tengs share resipi ^^ kite dgn hubby pon adict mkn sushi ni. Bole cube ni

Post a Comment