Institut Teknlogi Bandung, A Not-So-Guide for Malaysian Students...

on 24 September 2014
Assalamulaikum


Post ni sambungan dari sini. About Pharmacy in Institut Teknologi Bandung, for Malaysian student ( i know u googled lyke dizzzz )


Post yang dulu ada mention pasal ITB tak bole buat Clinical kan ? TET!! Dah boleh !! Yeay (untung la junior =( ..... )

Ok junior2 sekalian, sekarang dah ada regulation baru hokay:-

1) International student dibenarkan untuk belajar both Clinical & Industrial Pharmacy and dont worry, both dah diiktiraf Pharmacy Board Malaysia yang banyak songeh tu. BUT, unlike before, NO MORE CREDIT TRANSFER. 

Dulu siapa yang dari diploma farmasi bole credit transfer, means from 4 years cut to 3 years only. Tapi sekarang dah tarak. Ilek ! So korang start dari TPB balik a.k.a first year and believe me, susah giloz. 

2) Clinical Pharmacy dah diiktiraf Pharmacy Board, so korang bole la belajar kat sini 4 tahun and kerja kat Hospital ek.

Institut Teknologi Bandung is the best university for pharmacy in Bandung. Its tough but worth it bcoz belive me degree korang memang laku. Seniors2 semua mahsyuk hookay. Before 30s dah ada farmasi sendiri lyke whatttttt.

So junior bole la apply ek. Sebarang pertanyaan bole anda tanya kat blog or facebook . 


These are da sneak peek about ITB :-



- Dinner yang fancy...la sangat.. ni dinner for junior hokkay...sesi berkenalan -


- Ni sepatut nya mid-exam...tapi lecturer suruh kitaorang pegi hiking..
It was tiring but awesome ! -



- Dufan, Jakarta...You guys boleh explore Indonesia !! -



-De Ranch, Lembang -


- Jadi teletubbies and jadi bintang television...ahahah...
Dok eh...ni Sterile suit for sterile preaparations...
Its so tiring but u guys learn a lot of things....


-Tadaaaa !! Sterile preparations -


- And....meet new awesome people....-




And etc...masa study la yang paling best...
so siapa2 yang dari diploma tu please la sambung study...
Serious korang taknak jadi kuli seumur hidup...


ITB rocks !!

Wassalam

8 side effects ?:

Me said...

Kak, kalo smbung industrial di ITB ,makna yer masih boleh kerja kat hospital kan? Ade credit transfer lagi tak untuk industrial course?

AyaSofia said...

Assalamulaikum..sori late reply..x sedar..hehe...hmmmm, nope....start dari tahun 2014, Badan Farmasi Malaysia tak bagi siapa yang pergi industrial masuk klinikal dah..ini yang diberitahu masa Badan Farmasi mlawat ktorang kt ITB hari tu..And, disebab kan rule baru ni, ITB dh offer clinical pharmacy utk budak malaysia, tapi takde credit transfer dah. Kalau adik betul2 nk sambung farmasi kt bandung ( other option mcm Australia,London & Mesir ) , akak cadang kan Universiti Padjajaran...ITB ni ok, tapi akak warn la, ITB sangat susah..yes ITB famous, tapi kalau adik nak merasa jadi seorang manusia ( haha macam ada life laaa ), adik masuk Padjajaran...owh ya, lagi satu, akak cakap ITB ni susah mayB sebab akak x terer dalam math & physics kot..ITB ni 4 tahun, 4 tahun la menghadap fiziiiiikkk..so kalau adik good in both subjects and suka kan cabaran, sila kan...akak x bagi discouragement tau, tapi most ITBians myesal masuk sini..haha..just being honest...kalau ada pape soalan lagi, tanya la ek...akak memang nak tolong sape2 yang nak smbung study dlm pharmacy ni...ok ? wassalam

Anonymous said...

kak,nak tanya sikit ada tak kredit transfer lagi untuk klinikal?sebab saya tanya agent dia kata itb masih boleg buat kredit transfer asalkan pointer lebih dripada 3.70??betolke?

AyaSofia said...

Nope. Jangan percaya agent. Setahu akak memang Pharmacy Board sangat2 x bagi kredit transfer ni. Akak dlu pun agent cakap macam2. Adik kena paham agent yg diorg ni money-minded ckit.Tapi kalau adik betul2 nak sambung study kt Indonesia, akak serius recommend Universiti Padjajaran. Kat ITB bole je, tapi disebabkan course clinical baru sahaja diapproved, adik akan jadi orang malaysia pertama study clinical sini. And akak tak tau syllabus diorang adakah betul2 klinikal macam Malysia. Tak macam Padjajaran, diorang dah handle klinikal for years. ITB more to engineering.

Anonymous said...

Assalamualaikum.akak amik industrial or clinical kt ITB?dr agent mane ea?

AyaSofia said...

Waalaikumussalam...sori late rply..akak jarang bukak blog..hehe...akak amek industrial..depends la dgn apa yg adik minat..tapi kalo adik ada intention nak kerja kat hospital malaysia, akak cadangkan adik amek clinical. Akak dulu pki agent Medic Ed. Tapi sebab Medic Ed ada tipu duit sikit yg mnyebabkan akak kena bayar extra RM6K , akak cdg kan hati2 la kalo nak medic ed keyh ? Kalo psal agent, adik try NUGRAHAN. Byk positive feedback dari org yg pki agent ni. Ok, gud luck. Ada pape soalan lagi, tanya ek. Wassalam

Unknown said...

Salam. Akak saya pelajar tahun akhir diploma farmasi. My currenT cgpa 3.75. Saya cadang nak sambung degree pharmacy dekat indonesia. Kalau nak masuk itb dlm clinical, qualification dia nk ap ye kak? And dari segi fees saya tgok itb paling murah compare uni lain betul ke kak?.boleh tak saya nak tahu dari segi kewangan akak guna jpa,mara,loan atau fama?ad tak institusi yang saya boleh mohon biasiswa untuk ke indonesia atau pinjaman pelajaran? Ap opinion akak tntg universiti gadjah mada?thanks kak.

Asian Korean drama Lover said...

Salam.akak, universiti dekat indonesia macam itb ni dia tgok muet tak?perlu ambil ielts ke?

Post a Comment