Are you JEALOUS ?

on 03 February 2013
salam


I have to admit, 
that i am a VERY JEALOUS type of person


Yup3, seriously. Aku seorang yang kuat cemburu. Ala, bukan tipikal jelez boipren gilpren tu, apa barang? ( Mafia is loyal, dats why =) ). JEALOUS yang camni:-

Situations :-

1) Bukak fb, nmpak status kawan, " Finally reached Egypt. Medicine, here i come"

JEALOUS.

Oversea. Medicine. Ye laaaa....

2) Fb again, someone else's status , " Dah masuk account ! Thanx MARA ! "

JEALOUS

Scholarship. Ye laaaa

3) Fb ( eh, lagi senang sume dari FB lah ! )  ," Fun with gurlfreeeeeennnnnnn "

JEALOUS

Ader BFF. Untung la.......

4) FB , nmpak bezfren kita post kat wall kawan laen yang kita x bape ske, " Weyh, upload la gambar kita g Sunway Lagoon aritu ".

JEALOUS

Ye la, x ajak orang.......


And banyak ag contoh la. But u get my point rite ? I used to have issue with le self-esteem, like, really big issue. Then Alhamdulillah, i realized , skin and flesh dont define me. Whats in me is bigger than the surface. Then i discovered my talents n i recovered from that =) .

But, da monster somehow still in me, lingering n whispering the words of evil, " U are not good enough, u are not as good as her, u are bleyh bleyh bleyh ...." etc

So, dis monster is often be stimulated n provoked by status2 facebook seperti yang tertera di atas. Aku rasa jealous sangat2 bila orang laen lebih dari aku. Tapi jealous2 aku pun, aku x pernah la jatuh kan orang tu, bcoz jatuhkan orang shows how ugly u are, xnak berusaha tapi sakit hati bila orang laen lbeyh ( pengalaman : tipikal malay ).

So,i  found this method ( by myself ) that i've been doing for few months now. Here it goes:-

Kalau kau rasa jelez sangat2 dekat someone, sampai kadang2 rasa x bole dibendung n wish they werent granted with many good things, try these:-

  • feel happy for them
  • kalau nampak status2 kawan yang camtu, comment @  wish them benda yang baek2 n show u are happy for them. Ex :  - CONGRATZ !    - Wahh, terer !    - wahh, bez x g sunway lagoon ??              - Egyypptt?? Wah, congratz ! Gudluck tau kat sana !
  • letak la smiley face or emoticon what so eva , eg : =)        (^0^)       =P

N believe me, bila korang buat camtu, IKHLAS tu akan lahir dengan sendiri nya. Automatic korang betul2 rasa hepi untuk diorang, n eventually korang dah TAK JELES . Juz pure sincerity .

Yup, aku memang cepat jeles, n i have been doing dis for sometime, n Alhamdulillh , IT WORKS !!! Saya saya saya rasa hepi angat2 untuk awak. Ihik3. N i must work hard to reach my dream juz like u reached yours ( N yes, they might inspire you  (^____^)     ) . N u will make peace to inner you

Hahah. Try it, n insyaAllah, it will works.


Ke aku sorang je yang ader masalah ni, syok sindri weyh !! Hua3. Anyway, juz some tips from me.





Till then, 

wassalam

2 side effects ?:

faY said...

same goes to me hahaha

Ainun Sailah said...

http://www.moneysuccesshappiness.com/2013/01/study-shows-facebook-triggers-envy/

Post a Comment